Skip to main content

 

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır

Güneş Paneli Enerji Üretimi

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır, güneş ışınları foton adı verilen küçük enerjilerden oluşmaktadır. Güneş panelleri fotovoltaik hücrelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Fotovoltaik güneş enerjisinin elektrik akımına dönüştürmesine fotovoltaik etki denmektedir.

Güneş panelleri birçok solar hücreden meydana gelir. Bu hücreler silikon elementlerden yapılmaktadır. Her bir hücre elektrik akımı yaratmak için pozitif ve negatif katmandan oluşmaktadır. Güneş enerjisi ışını güneş paneli üzerine düştüğünde fotovoltaik reaksiyon sonucu elektrik üretimi sağlanmaktadır. Bir güneş paneli, aslında, fotovoltaik etki yoluyla elektrik üretmek için kullanılabilen bir güneş (veya fotovoltaik) hücreleri topluluğudur. Hücreler, güneş panellerinin yüzeyinde ızgara benzeri bir düzende düzenlenmiştir.

Bu nedenle, Güneş panelleri kendisini destekleyen bir yapı üzerine monte edilmiş bir dizi fotovoltaik modül olarak da tanımlanabilir. Bir fotovoltaik (PV) modül, 6×10 güneş pillerinin paketlenmiş ve bağlı bir birleşimidir.

Aşınma ve yıpranma söz konusu olduğunda, bu paneller çok dayanıklıdır. Güneş panelleri son derece yavaş aşınmaktadır. Çoğu güneş paneli, kristal silikon güneş pilleri kullanılarak yapılmaktadır.

Güneş panelleri sera gazlarının zararlı emisyonlarıyla mücadeleye yardımcı olur ve böylece küresel ısınmanın azaltılmasında büyük önem taşır. Ayrıca fosil yakıtlara ve geleneksel güç kaynaklarına olan bağımlılığımızı da azaltmaktadır.

Güneş panellerinde oluşan arızalı durumların tespit edilmesi için ise insansız hava araçları kullanılarak Güneş panelleri taranır ve elektrik üretimini etkileyen arızalar MapperX yazılımı ile tespit edilip raporlanır.

Monokristal ve Polikristal Güneş Panelleri yazımız hakkında bilgi almak için tıklayın.