Termal Kameralı Drone’ların Özellikleri
Uzaktan kumanda ile kontrol edilerek yönlendirilebilen cihazlara drone denir. İlk defa 1916 yılında, askeri alanda kullanmak amacıyla geliştirilen drone’lara günümüzde pek çok alanda ihtiyaç duyuluyor.
Drone’lardan faydalanan sektörlerin bazıları:
Enerji: Doğalgaz, petrol ve boru sistemlerinin kontrolünde ve insan erişiminin sınırlı olduğu yerlerdeki arızaları belirlemek amacıyla kullanılır.
Tarım: Tarladaki ürünler drone’lar aracılığıyla ilaçlanabilir, sulanabilir ve tüm verimlilik için gerekli aşamalar kayıt altına alınabilir.
Kargo: Mevcut yöntemlerle kargoları müşteriye ulaştırmak çok maliyet ve vakit aldığı için bazı kargo firmaları tamamen insansız olarak kargolarını drone’lar yardımıyla gönderir.
Askeri: Birçok ülkenin ordu envanterine dahil ettiği drone’lar, keşif, radar, takip ve saldırı için kullanılır. Türkiye’de Baykar firması geliştirdiği insansız hava araçları ile dünyanın son teknoloji ürünlerini üreterek bu alandaki yetkinliğini ispatlamış ve tüm dünyada adından sıkça söz ettirmektedir.
İnsansız hava araçlarına (İHA) her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğu için drone’ların kullanım alanları giderek artmaktadır.
Termal Drone Nedir?
Termal drone denildiğinde ısıya duyarlı, sıcaklığı görebilen ve algılayabilen gibi özellikler akla gelir. Geleneksel video kameralara ek olarak ısıyı tespit etmek için termal kamera ekipmanlarından yararlanır. Gece karanlığında arama kurtarma ekipleri bir canlıyı vücut ısalarından termal kamera ile tespit edebilir. Kısaca termal kamera gözle göremediğimiz birçok şeyin sıcaklığını tespit ederek bize görmemizi sağlar.
Tarımsal bölgelerde arazi değerlendirmesinden, arama-kurtarma çalışmalarına ve güneş enerjisi santrallerindeki PV panel hatalarının tespitine kadar birçok alanda termal inceleme yapılabilir.
Termal Kameralı Drone Nasıl Çalışır?
Termal kameralar görüntünün genel yapısını, kızılötesi enerjiye göre oluşturduğu renkler ile sıcaklığın yoğunlaştığı bölgelerde renk farklılıkları ile şekillendirir. Bu kameraların çektiği görüntüler insan gözü tarafından görülemez. Termal kameradaki görüntülerde renk paletleri vardır. Renkler; insanlar, yapılar ve nesneler için farklı sıcaklıkları yansıtır. Hatta bir binanın dışarıdan termal drone ile bakıldığında o yapının ısı yalıtımından kaynaklı olarak yaşadığı kayıpları görebiliriz. Örneğin bir okulda eksik olan yapı yalıtımı nedeni ile kalorifer peteklerinin sıcaklığını hemen arkasındaki duvarın yalıtımı eksik olduğu için belli bir oranda dışarı atar ve bu da verimlilik anlamında ciddi kayıplara sebebiyet verir.
Termal RJEG görüntüler bu renkleri ekrana, renk paletinin seçimine göre değişik sıcaklıkları anlatan maviden kırmızıya uzanan lekeler olarak yansır. Düşük sıcaklıklar mavi renk ile gösterilir ve sıcaklık yükseldikçe renkler kırmızıya doğru döner veya white renk paleti kullanıyorsanız; soğuk noktalar siyah, sıcak noktalar ise beyaz olarak görüntüye yansır.
Bir termal drone kamerası IR frekanslarının geçmesine izin veren bir mercekten oluşur. Kamera, tümü koruyucu bir kılıf içine yerleştirilmiş termal sensör ve bir görüntü işlemcisi içerir. Kamera, genelde 360 dereceye kadar dönen ve kamerayı sabitlemeye yardımcı olan teknoloji ile havada asılı kalarak farklı modlarda uçuş imkanı sağlar. Drone hareket halindeyken kameranın termal sensörü kızılötesi dalga boylarını algılar ve bunları, elektronik sinyallere dönüştürür. Görüntü işlemcisi sinyalleri aldıktan sonra farklı sıcaklık değerlerini gösteren bir renk haritasından oluşan termografik görüntüyü oluşturur bu ise RJEP görüntü demektir.
Termal Drone ile Güneş Enerji Santrali Sahası Denetimi
Birçok alanda tercih edilen termal kameraların öne çıkan kullanım alanlarından biri de güneş enerji santralleridir. Güneş panellerinin hücrelerindeki kusurları belirlemeye yardımcı olurken aynı zamanda güneş enerji santrallerinin performansı hakkında bilgi toplayarak veri sağlar. Güneş enerji santralinin performansına bakarak arızaları tespit eder. Bu sayede bakım ve onarımlarda zamandan ve maliyetten tasarruf edilir buna bağlı olarak da verimlilik ciddi oranda artar.
Güneş enerji santrallerinin termal kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Drone ile güneş paneli denetimi, güneş panellerinin görsel incelemesini gerçekleştirmek için en verimli yöntemdir. Daha kapsamlı bir denetim olan termal inceleme, solar panellerin veya çevresindeki olası sorunları belirlemeye yardımcı olur.
Termal kameralı drone’lar ile havadan görüntülemenin avantajlarından bir tanesi de, insan gücüne oranla sıcak ve soğuk havalardan kaynaklı herhangi bir etkilenmeye maruz kalmadan aynı hassasiyette ölçümler yapılabilmesidir. İnsan gücü ile ortalama 10 günde yapılabilen GES sahası denetimi, termal drone’lar ile ortalama 30 dk gibi kısa sürede gerçekleştirilir.
Dilerseniz talebe göre kendi termal drone’larınız ile yaptığınız incelemelerin görsellerini; blog.mapperx.com’un bulut sistemine aktararak bizden sadece raporlama hizmeti alabilirsiniz.
DJI markalı drone’lar ile yapmış olduğumuz incelemeler sonrasında tamamen kendi üretimimiz olan MapperX otonom yapay zeka yazılımı sayesinde GES sahalarınızda bulunan anormallikleri en kısa süre içerisinde dünya standartlarında raporlayarak kullanıcılara detaylı bilgiler sunuyoruz.
MapperX, GES Sahalarının Verimliliğini Artırır
Alanında uzman mühendislerimiz tarafından geliştirilen otonom yapay zeka yazılımımız, hata türlerini belirler ve ortomozaik haritaları dijital sahalara dönüştürür.
Güneş enerji santrallerinize yaptıracağınız termal inceleme ile zamandan tasarruf edebilir ve güneş panellerinizi daha verimli bir hale getirebilirsiniz.
DJI Zenmuse H20T (termal kameralı) drone ile havadan hassas bir sıcaklık okuması alarak herhangi bir riski ortadan kaldırmak için GES sahalarının sıcaklığını izleyebilirsiniz. Zenmuse H20T tarafından yakalanan görüntüler, gömülü sıcaklık bilgileriyle birlikte R-JPEG formatındadır ve sıcaklık verilerinin sonradan MapperX yazılımında istediğiniz noktanın istediğiniz zaman sıcaklıklarını ölçebilir ve görüntüleyebilirsiniz.
Siz görüntüleri MapperX bulut sistemine aktarın, biz de verilerinizi dünya standartlarında %100 otonom raporlayalım. ‘’Termal Muayene’’ konusu hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.