Skip to main content

Güneş Enerji Santrallerinin Bakımı

Güneş enerjisi tesisleri bakımı

Güneş enerjisi invertörleri bakımı

Kendi güneş enerji santralinizi kurmak sağlam bir yatırım gerektirir. Santral sahibi bu yatırımları mümkün olan en kısa sürede amorti etmekle ilgileniyorsa, kurulumu tamamlamak ve güneş enerjisi santralini sonsuza kadar unutmak mümkün olmayacaktır. Güneş panellerinin düzenli bakımını sağlamanız gerekir. Bakım işlemleri fazla zaman almaz ve panellerin verimliliğini artırarak, panellerin ömrünü uzatacaktır.

  • Güneş panellerinin bakımı en iyi şekilde sabahın erken saatlerinde, akşam geç saatlerde veya bulutlu fakat kuru günlerde yapılır.
  • Mümkünse, uzun saplı fırçalar kullanarak tüm işleri yerden yapmak en iyisidir.
  • Paneller oldukça yüksekte bulunuyorsa, kaymaz tabanlı ayakkabılar giyin ve güvenlik için bir ip kullanın.

Panelleri temiz tutmak için genellikle yılda birkaç kez yüzeyin su ile temizlenmesi ve yumuşak bir fırça veya sünger ile silinmesi yeterlidir. Paneller büyük endüstriyel tesislerin veya otoyolların yakınında bulunuyorsa, güneş enerji santral bakımı daha sık tekrarlanması gerekecektir.

Güneş Enerjisi Santrali Aşağıdakilerden Oluşur:

  • Güneş enerjisini elektrik enerjisine yani doğru elektrik akımına çeviren güneş panelleri,
  • Panellerden gelen doğru akımı (220 / 230V veya 380V) voltaj ile normal alternatif akıma dönüştüren bir invertör,
  • DC koruyucu ekipman- DC devre kesici, aşırı gerilim koruma cihazı, sigortalar,
  • Güneş panellerini bir invertöre bağlamak için kablolar,
  • Bir dizi güneş panelini bir çatıya veya bir zemin yapısına monte etmek için montaj kiti.
  • Bir güneş enerjisi santralinin geri ödeme süresi nasıl hesaplanır?
  • Güneş enerjisi santralinizin maliyeti. Bu tutar, ekipmanın satın alınması, teslimat ve kurulum için tüm maliyetleri içermelidir.
  • Yıllık elektrik tasarrufu. Bunu hesaplamak için santralin yıllık üretimini (kWh) bölgedeki ortalama elektrik tarifesiyle çarpın.

Bir güneş enerjisi santralinin maliyetini yıllık tasarrufa bölün ve bir güneş enerjisi santrali kurulumunun kaç yılda kendini amorti ettiğini ve size kar getirmeye başladığını öğreneceksiniz. Ortalama olarak, bir ev için güneş panellerinin geri ödeme süresi 5-10 yıldır.

Güneş Panellerini Düzenli Olarak Temizlemenin Önemi

Güneş enerji santrallerinin bakımı

Güneş paneli bakımı

Toz, kir, kuş pislikleri, yapraklar, çeşitli döküntüler tüm bunlar panellerin yüzeyinde birikir ve ayrıca modüller arasındaki boşluğa tıkanarak sistemin verimliliğini azaltır.

Yağmurların tüm kirliliği silip süpüreceği için güneş panellerinin özel temizliğine gerek olmadığına dair bir görüş var. Ancak bu görüş yanlıştır. Yağmur yeterince güçlü değilse, yüzeyi temizlemeyecek, bunun yerine kiri panellerin yüzeyine yayarak sorunu şiddetlendirecektir. Güneş enerji santralinin tüm unsurlarının bütünlüğünün düzenli olarak kontrol edilmesi, enerji üretim verimliliği için büyük önem taşımaktadır.

Güneş panellerinin bozulma nedenleri

Panellerin yapıldığı malzemelerin kalitesi: Ucuz malzemelerden yapılan paneller, parçaların hızlı bir şekilde bozulması ve tüm güneş enerji santralinin arızalanması riskini artırır.

İklim koşulları: Sıcak iklimler, kuvvetli rüzgarlar ve karın ağırlığından kaynaklanan yüksek yükler, modüllerin bütünlüğü ve verimliliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.

Kirlilik: Güneş panellerinin yüzeyinde biriken kir ve toz, güneş pillerinin güneş ışığı almasını engellemekte ve bu da güneş pillerinin verimlerinde %5’e varan kayıplara neden olmaktadır. Düz bir yüzeye monte edilen güneş panellerinde kir özellikle hızlı bir şekilde birikir.

Yanlış kurulum ve güneş enerjisi santralinin diğer bileşenleri ile yanlış bağlantı. Kurulum sırasında, güneş modüllerinin güvenliğini ve tüm elemanların teknik özelliklerini dikkate almak gerekir, bu nedenle kurulumlarını profesyonellere bırakmak en iyisidir.

Güneş Paneli Termal Muayene Yapılmazsa Ne Olur?

Bu durum, zamanla performansın düşmesine sebep olur, termal muayene işlemleri ve bakım işlemleri yapılmadığı takdirde güneş enerji santrali aynı miktarda güneş ışığı ile daha az elektrik enerjisi üretir. Tüm güneş panelleri bozulur, ancak farklı oranlarda.

Güneş panelleri yılda ortalama %0,5 oranında performans kaybediyor. 20 yıl sonra, güneş paneli ilk işletme yılında üretilen elektrik enerjisinin sadece %90’ını üretebilecek.

Güneş enerji santrallerinin maksimum verimlilikte çalışmasını istiyorsanız zamanında termografik muayene işlemlerini yaptırıp panellerde hatalar olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekmektedir. Havadan termal inceleme sonucunda eğer ki panellerde hatalar bulursa bu hatalar sistem genelinin tamamına zarar vermemesi için zamanda tamir edilmeli ya da arızalı durumda olan panel değiştirilmelidir.

MapperX, termal muayene işlemlerinden elde edilen görüntülerdeki panellerdeki hataları tamamen otomatik hızlı ve %100 doğrulukla tespit eder. Tespit edilen hatalar kullanıcıların anlayabileceği bir şekilde dünya standartlarında rapor haline getirilir. MapperX güneş enerji santrallerine değer katar. ‘’Güneş Enerjisi Santrallerinde Yapay Zekâ Kullanımı ve Verimlilik Artışı’’ konusu hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.